lørdag den 10. november 2012

Hindbær-marcipan

Dette er en fantastisk opskrift, hvis jeg selv skal sige det ;). Let og hurtigt at lave - og kombinationen af hindbær og marcipan er bare helt enestående og rent guf for ganen. 

Opskriften er fra min jule e-bog Sund December (fra 2011) men den tåler helt sikkert at blive spist året rundt.  

Opskriften i jule e-bogen er således: 

HINDBÆR MARCIPAN
50 g. hindbær (optøet)
1 stor spsk. kokosolie
100 g. hele mandler
1 spsk. æblemos
1 spsk. agavesirup
100 g. chokolade

Hindbærrene overhældes med kogende vand igennem en si. Mos dem med en ske og lad dem dryppe godt af for væske. Smelt kokosolie ved svag varme og lad det køle helt af. Mal de hele mandler til mandelmel i en kaffekværn og tilsæt æblemos og agavesirup, så det bliver til marcipan. Marcipanen blandes godt med kokosolie og hindbærrene til en ensartet masse. Stil massen i køleskabet eller fryser ½-1 time, så er de nemmere at trille. Smelt chokolade over vandbad og tril små kugler, som dyppes heri. Men ak ja, som tiden går - får man jo andre, bedre eller nemmere idéer...

Ja, det eneste konstante ER forandring - og det må jeg være noget så enig i, selvom det er forvirrende ad H til...og til tider irriterende... :o/...og alligevel interessant og spændende.

Opskriften nedenfor er MEGET nemmere, og måske endda også lidt sundere, da den udelukkende er sødet med naturens sødme fra dadlerne. Altså ingen agavesirup, som meget nemt kan have lidt overlast i produktionen, medmindre du anskaffer dig en virkelig god kvalitet, som f.eks. denne!

Så nu bruger jeg for det meste denne opskrift, og specielt hvis jeg er løbet tør for kvalitets agavesiruppen:

HINDBÆR MARCIPAN (lettere udgave)

50 g. hindbær (optøet)
1 stor spsk. kokosolie
100 g. hele mandler
3 medjoul dadler
100 g. chokolade

Hindbærrene optøes. Mandlerne males til mel i en kaffekværn. Hindbær, mandelmel, dadler og kokosolie æltes godt sammen til en ensartet masse. Stil massen i køleskabet eller fryser ½-1 time, så er de nemmere at trille. Smelt chokolade over vandbad og tril små kugler, som dyppes heri. Rul evt. kuglerne i kokosmel eller finthakkede mandler og sæt dem på bagepapir, indtil chokoladen er størknet. Opbevares på køl.


Prøv dem - du vil ikke blive skuffet! 
Jeg glæder mig til at høre, hvad du mener om dem :-)


10 kommentarer:

Helle sagde ...

Det lyder bare så lækkert.

Men hvad er "medjoul" dadler?

Det kender jeg ikke.

Sabrina sagde ...

Uhhm det ser ualmindeligt lækkert ud. glæder mig til at prøve.

MrsBaloui sagde ...

Tak!
Vi kan næsten ikke vente til chokoladen størkner - Jeg har brugt den nederste opskrift, og vi har prøvesmagt undervejs. Jeg har ikke fået massen helt jævn, men der er lidt mere "bid" i, når der er lidt dadelstykker i (tror mine dadler var lidt for tørre).
Jeg kogte hindbærrene op, sådan som det bliver anbefalet.

Nams!

Jane Ryberg sagde ...

Helle, Medjoul dadler er friske store dadler med sten. De fås i flere dagligvarerbutikker efterhånden, men kan også bestilles i net-helsekostbutikker. Prøv at google dem, så kan du se et billede af dem.
Du kan også sagtens bruge de alm. tørrede dadler - så skal du bare bruge lidt flere og kun de helt bløde af dem. God fornøjelse :-)

Sabrina - dejligt at du har lyst til at prøve, håber du synes om dem.

MrsBaloui, ja for at få en helt ensartet masse skal dadlerne være helt bløde - men lidt knas kan jo også være et fint twist ;-)
Jeg lader det være op til en selv at vurdere om hindbærrene skal koges først - synes bare det ofte er ret ærgerligt og betyder en hel anden farve og smag - men ja, pga anbefalingerne, så er det også derfor opskriften i min e-bog er med et opkog :-)
Håber de faldt i god smag :-P

MrsBaloui sagde ...

Åh jo! De er helt sikkert godkendt til juleguf!
Første portion er langsomt, men sikkert blevet spist fra dåsen i køleskabet - fantastisk at eet stykke kan være nok til at stille den lille sukkertrang, når man normalt gerne spiser en hel del mere at det med raffineret sukker ;)

Anonym sagde ...

Hej. Moser man dadlerne & hindbær inden man blander det i "den nemme" version for ikke at få det så klumpet?
Nu skal det nemlig prøves, har læst om dem flere stedet:)

Jane Ryberg sagde ...

Hej.
Det kan du gøre som du synes. Enten det hele på én gang, eller dadlerne først for sig og hindbærerne evt. med en gaffel, og så dernæst blande sammen med mandelmelet og kokosolie.
God fornøjelse - håber de falder i god smag :-)
Kh Jane

Malene fra Paleolivet sagde ...

Lavede en portion i dag med dadler. Mums. Problem: Portionen er jo alt for lille til vores familie på 5. Den vil ikke holde mange dage:-) EFter at have onduleret mandlerne, smed jeg bare det hele i foodprocessoren. Det fungerede fint.

Marianne sagde ...

Hold - da - op - hvor er de bare gode! Jeg brugte fire almindelige dadler (det var hvad jeg lige havde), blødte dem ud i et times tid og kørte hele molevitten i minihakkeren. Dryssede med frysetørrede hindbær ovenpå chokoladen... mums, dette er afgjort en ny favorit!

Jane Ryberg sagde ...

Omend lidt sen respons fra mig, så fantastisk at høre jeres feedback Marianne og Malene. Og de behøver jo slet ikke kun at høre julen til ;-)
Kh Jane