tirsdag den 16. april 2013

Glutenfrie boller

Vi elsker disse glutenfrie boller. Vi bruger dem både som alm. boller m. pålæg til mellemmåltid og i madpakken, som burgerboller m. salat til aften - og som morgenbrød i weekenden (når vores børn sukker efter rundstykker...)


Hvis du har lyst til at prøve dem, så får du opskriften lige her:

1 l. vand
2 spsk. Husk eller Skallin
100 g. sesamfrø
100 g. solsikkekerner
100 g. hørfrø
150 g. kikærtemel
150 g. rismel
150 g. boghvedemel
1 tsk. havsalt
1 spsk. bagepulver (gerne vinstens)

Hæld vandet i en stor skål og tilsæt Husk/Skallin. Lad det stå et par minutter (så det gelerer), imens de øvrige ingredienser vejes af. Bland bagepulveret i melet, og kom kerner, frø, mel og salt i vandet/geléen - og rør det godt sammen. Lad det stå nogle timer, evt. natten over - så mel, frø/kerner får lov at nedbryde fytinsyren (som beskytter dem mod spiring, men hæmmer optagelsen af vigtige mineraler og enzymer). Det vil gavne din fordøjelse og give dig et større næringsindhold.

Sæt bollerne på en bageplade med bagepapir med en ske, pensl med vand og drys med sesamfrø. Bages midt i ovnen ved 160 grader i 50-60 minutter.

TIP TIL BLØDE BOLLER: Jeg putter dem altid i en frysepose, mens de stadig er varme, så bliver de helt fantastisk bløde. Skift dog pose når bollerne er kolde, da dampen laver vand i posen ;-)

Her er eftermiddagsmad til drengene og deres kammerater. I bollerne er et par blade hjertesalat, et par skiver lammepølse fra Hanegal, nogle skiver agurk samt en sjat god mayo...

TIP TIL GRØNNE BOLLER: Put gerne fintrevet squash eller gulerødder i - det gør dem kun endnu sundere, og mere svampede. (tilsættes først lige før bagningen)

5 kommentarer:

Anika sagde ...

Tak Jane, for den dejlige opskrift på de skønne boller. Den vil blive flittig brugt i mit hjem og hvor er de dog nemme at lave. Har du erfaring med at fryse dem.....kan jeg ikke lige huske om du skrev. Hilsen Anika

Jane Ryberg sagde ...

Dejligt at i er vilde med dem, Anika. Og ja, skønt når noget er nemt :-). Vi har aldrig nået at fryse dem, men tror da helt sikkert at det er muligt. Kh Jane

Dorthe Qvarfot sagde ...

Hej. Tak for en rigtig god opskrift. Jeg fryser dem. De er selvfølgelig bedst friskbagte. Men de er også udemærket efter en tur i fryseren. Jeg har også erstattet en del af melet med quiñoa og soyamel, da jeg ikke havde nok af de andre mel typer. Det fungerede fint.
.
Kh Dorthe

Anonym sagde ...

Kære Jane
Jeg har fået behov for at begynde at bage glutenfrit, så vil starte med disse boller, de lyder meget lækre. Jeg kan læse du er erfaren og har et spørgsmål som jeg tænkte du måske kunne besvare: kan man generelt bytte hvedemel ud i almindelige opskrifter med noget andet og i så fald hvad? Vi vil gerne generelt undgå hvedemel og nogle gange helt gluten. Vi bager meget og det ville være skønt at kunne beholde nogle af yndlingsbrødene blot uden hvedemel
Kh
Marianne

MiaKenney sagde ...

Tusinde tak for denne skønne opskrift!
Jeg er både allergisk overfor gluten og gær, så disse boller er helt perfekte til mig. Glæder mig til at prøve denne opskrift!
Kh Mia