torsdag den 3. januar 2013

Sundt sødt i januar #2 - Mine retningslinjer

Som du kan læse eller måske allerede har læst i indlægget her, så har jeg valgt kun at spise sundt sødt, som NÆRER mig i hele januar.

54 personer har pt. committet sig på min Facebook side til at være sukkerfri i januar.

Har du ikke fået dig meldt til, så kan du sagtens nå det endnu. Er du ikke på Facebook eller vil du gerne være anonym, så send mig en mail på info@janeryberg.dk med teksten "jeg spiser kun sundt sødt i januar" i emnelinjen.

Tænk sig for 100 år siden blev sukker betragtet som det hvide guld. Der blev i gennemsnit spist ½ kg sukker årligt pr. person, og det var kun de fine og rige, der havde råd til det. Det blev bl.a. også brugt medicinsk til at berolige med. Og jøsses, hvor har vi da åbenbart brug for at blive beroligeret idag. De seneste statistikker viser, at vi i gennemsnit indtager 43 kilo sukker årligt pr. person. Det betyder, at vi ligger på en 2. plads, lige efter USA. Idag har alle råd til sukker, uanset om det er hverdag eller fest. Og det er med årene blevet omdøbt til det hvide gift....
(kilde for statistikoplysningerne: http://www.sundhedslex.dk/sukkerafhaengighed.htm)

Det med sukker er jo lidt af en jungle, som faktisk ikke er helt så lige til at definere... Der er jo mange forskellige slags sukkerarter, og de påvirker kroppen på forskellige måder.

Derfor har jeg valgt at uddybe mine kriterier for hvilke sukkerarter, jeg har det okay med at indtage i januar, og hvilke jeg vil udelade.

Måske har du lyst til at følge mine kriterier, eller du kan lave dine egne. Bare du definerer dem. Er det f.eks. "kun" slik, is, sodavand og kage, som du ikke vil indtage - så er det helt fint. Bare du har nogle retningslinjer for dig selv.

Mine retningslinjer for "sundt sødt, som nærer mig" er:

  • Ingen slik, kun hjemmelavede frugtkugler og andet guf 
  • Ingen sodavand eller andre læskedrikke, kun vand, urtete (gerne lakridsrod, som søder meget) og friskpressede grøntsagsjuice 
  • Ingen købeis eller -kage, kun hjemmelavet "is" og hjemmebag 
  • Ingen chokolade med tilsat sukker/rørsukker (heller ikke min højtelskede mørke chokolade), kun hjemmelavet raw chokolade
  • Ingen fødevarer med tilsat sukker/rørsukker (sukker kan hedde mange ting, læs her hvis du vil vide det). F.eks. indeholder ketchup mere sukker end chokolade! Hele 85% af sukkerindtaget kommer fra det "skjulte" (tilsatte) sukker! Kun hjemmelavede sager uden tilsat sukker.
  • Ingen hvidt brød, hvidt pasta og hvide ris, da det er ren stivelse og tom for næring. Det fungerer som sukker i kroppen, da kroppen ikke kan kende forskel på, om den får sukker fra stivelse eller slik!. Kun brød med næring, fuldkornspasta og brune ris


De sukkerarter, som jeg har det okay med at bruge herhjemme i køkkenet, er:

  • Tørret og frisk frugt
  • Lidt kokospalmesukker  Udvindes af saften fra kokospalmens blomster. Saften reduceres til en tyk sirup, der bliver tørret og formalet til sukker. Det har en skøn smag a la brændt karamel og indeholder flere vitaminer og mineraler. (brug f.eks. denne)
  • Lidt honning (uopvarmet)


Sødemidler som stevia, birkesød og sukrin synes jeg virker lidt for kemiske for min gane, så dem har jeg bevidst udeladt.


De forskellige sukkerarters påvirkning af blodsukkeret: 
I sammenligning med sukker og rørsukker, som har et glykæmisk indeks (GI) på ca. 70, har kokospalmesukker et GI på 35 og honning et GI på 55.

Ovenstående tal er beregnet ud fra det enkelte produkt isoleret set, og ikke set i lyset af, at det ofte indtages sammen med andre fødevarer. Indtager du fedt (f.eks. mandler og nødder) sammen med sukkerarterne, så reduceres stigningen i blodsukkeret markant. Så HUSK det hver gang du f.eks. spiser frisk og tørret frugt...


Det vil da glæde mig at høre om dine retningslinjer, hvis du har lyst til at dele dem.

Det kan gøres i kommentarfeltet herunder, på Facebook eller på info@janeryberg.dk.Ingen kommentarer: