torsdag den 9. oktober 2014

Iblødsatte knækbrød på havre og kerner

Kender du de der kerne-knækbrød kun lavet på kerner og æg? De er super gode, men ikke så børnevenlige... I hvert fald ikke i dette børnehjem :-).

Og så kan de også være lidt hårde ved fordøjelsen og vitamin- og mineralslugende, idet kernerne ikke er iblødsat først, og dermed ikke blevet fraspaltet fytinsyren (som hvert frø og korn indeholder for ret praktisk ikke at gå i spiring i utide). Denne fytinsyre suger vitaminer og specielt mineraler (zink, kalk, magnesium, jern m.fl.) til sig i din mave som en stærk magnet, men kan fraspaltes ved iblødsætning.

Fantastisk hvordan naturen har sit våben - og vi har vores ;-).

Mit eksperiment med knækbrød idag gik derfor ud på at iblødsætte dejen først samt at gøre dem mere børnevenlige ved at tilsætte (glutenfrit)mel til dejen også.

Det fungerede faktisk godt. SÅ godt at selv legekammeraten, som vi havde på besøg, og som ikke altid synes om mine påfund, spiste en halv plade selv ;).


Du får opskriften her:

1 dl. havregryn
1 dl. sesamfrø
1 dl. solsikkekerner
1 dl. hørfrø
1 dl. chiafrø
3 dl. havremel (havregryn kværnet til mel i kaffekværn)
6 dl. vand
1,25 dl. olivenolie
2,5 tsk salt

Rør alle ingredienser sammen i en skål med en grydeske. Det er ret tyndt i starten, men frø og mel suger snart alt væden til sig. Lad det stå på køkkenbordet i ca. 8 timer.

Rør herefter rundt i dejen, og bred det halve af portionen ud på et stykke bagepapir (put et andet stykke bagepapir ovenpå, så er det super nemt at få bredt jævnt ud med hænderne), Det andet halve af dejen kommer du på en anden bageplade. Fjern bagepapiret igen, som du har brugt til at "rulle ud" med og skær dejen for med en kniv, der hvor knækbrødet skal deles efter bagningen (eller lad være og bare bræk det i forskellige rustikke stykker efter bagningen).

Bag knækbrødet midt i ovnen ved 160 grader i ca. 40 min. Lad herefter knækbrødet afkøle helt på en bagerist og opbevar dem i en lufttæt beholder. Hvis midten af pladen er for blød og ikke sprød, når du tager dem ud, så knæk det yderste sprøde af, og gi midterstykket 5-10 min. mere.


Ps: Har du ikke chiafrø i køkkenskabet, så bare put lidt flere af de andre frø i, og spar så måske lidt på vandet, da chiafrø opsuger virkelig meget vand...

Pps: Har du ikke tid til hele processen med iblødsætning, så brug kun det halve vand og kom dem i ovnen med det samme ;-)


Ingen kommentarer: