søndag den 5. oktober 2014

En sundere havregrød

Vil du gerne gøre dine børns og/eller din egen elskede HAVREGRØD endnu sundere, så prøv dette...eller bare noget af det :-):

- køb glutenfrie havregryn (hvis du har mistanke om allergi/intolerance, eller bare gerne vil undgå gluten)

- sæt grynene i blød aftenen før, så den finurlige fytin-fætter minimeres (fytin er i alt korn, frø og kerner og beskytter det helt hensigtsmæssigt mod spiring i utide, men det blokerer samtidigt for optagelsen af vigtige mineraler, og gør det svære at fordøje) Denne fytinsyre nedbrydes så fantastisk ved at i blødsætte kornet/frøene ca 8-10 timer. Du koger det bare om morgenen i det samme vand.

- kog grøden på vand i stedet for mælk (hvis du har mistanke om allergi/intolerance eller bare gerne vil undgå komælk)

- kom 1 stor spsk. kokosolie i den færdige grød og rør det godt rundt (giver et fint tilskud af det sunde energigivende mættede kokosfedt, som bl.a styrker fordøjelsen og immunforsvaret og hæmmer væksten af bakterier, virus og svampe)

- slå et par æg i, når grøden er færdig og rør godt rundt i gryden under et par minutters fortsat opvarmning (gør grøden mere proteinholdig og dermed blodsukkerstabil). Eller spis et blødkogt æg ved siden af.

- kom ægte kanel og vaniljepulver i grøden, fordi det giver en god smag. Kanel virker også stabiliserende på blodsukkeret.

- brug mandelmælk over grøden på tallerkenen, hvis der skal noget flydende på (hvis du har mistanke om allergi/intolerance eller bare gerne vil undgå komælk)

- put rosiner, abrikostern, æble-/pære- eller bananstykker ovenpå, meget gerne sammen med et drys af sunde superfoods som f.eks. gojibær, chiafrø og hampefrø

- hak dadler og mandler groft og put ovenpå grøden. Det giver lidt crunch til den ellers lidt flade grød...

- mal hørfrø og sesamfrø (eller andre kerner/frø) fint i kaffekværn (og den hardcore type kan også blande brændenælde the i for bl.a. ekstra kalk) og drys det over grøden på tallerkenen. Det skal laves påny hver morgen og bruges ret straks, da de fine men sarte fedtstoffer inden i frøene let harskner.  

- VIL dine børn (eller du) have sukker ovenpå grøden, så prøv med kanelsukker lavet af ægte kanel blandet med kokospalmesukker


Prøv allerede noget af det til din morgenmad imorgen :-)

God fornøjelse med den sundere udgave af havregrød.

Ingen kommentarer: