fredag den 25. maj 2012

Jordbær- og banan"koldskål"

Måske synes du, at titlen (trods citationsstegnene) lover lidt for meget... Der er jo hverken æg eller mejeriprodukter i, som i "rigtig" koldskål ...

Men...  

Når man som jeg (og måske også dig...) gerne vil undgå mejeriprodukter og også er lidt hys med at ingredienserne helst skal være økologiske ... Ja, så er man nødt til at være kreativ med ingredienserne - og fantasifuld med smagen ;)...

Økologisk pasteuriserede æg kan mig bekendt ikke købes længere..og jeg er en kylling i forhold til salmonellabakterier og hjemmeskoldning :O)... Derfor ingen æg i opskrifterne!.

Vores børn var vilde i varmen efter mere jordbær"koldskål"- så afsted det gik, ind og lave en portion mere :-) 

Det var dog ingen sag med denne super lette opskrift:

Jordbær"koldskål"
3 bananer (gerne frosne)
10 frosne jordbær
2 medjoul dadler
1-2 tsk. vaniljepulver
80 g. cashewnødder
30 g. hampefrø (eller sesamfrø)
Vand, så det netop dækker (afhængig af hvor tyng eller tyk den skal være)

Op i blenderen med alle ingredienser og blend, indtil det har ønsket konsistens.

Kakao-topping
80 g. mandler
10 tørrede dadler
1 spsk. kakao - gerne raw

Kom alle dele i minihakker eller foodprocessor og hak det så fint/groft, som du gerne vil have det.


Banan"koldskål"
2 bananer (frosne)
80 g. cashewnødder
3 spsk. sesamfrø
3 spsk. kokosmel
1 tsk. vaniljepulver
1/4 tsk. kardemomme
2 medjoul dadler
5 dl. rismælk

Op i blenderen med alle ingredienser og blend, indtil det har ønsket konsistens. (kom evt. kun halvdelen af rismælken i første gang du blender og resten, når det hele er fintblendet)


Glutenfrie kammerjunkere
Britt Køster Larsen, www.butikkoester.dk har tryllet pebernødderne fra min jule E-bog Sund December om til kammerjunkere. Tak til Britt for videreudvikling og deling :)

150 g. mandler
2 store spsk. kokosolie
2 æg
3/4 dl. agavesirup
250 g. fuldkornsrismel
1 stor spsk. bagepulver
Revet skal af ½-1 citron
1 god skefuld vaniljepulver
2 spsk citronsaft
Evt. lidt kardemomme

Mal mandlerne til mel i en kaffekværn, blender eller foodprocesser. Smelt kokosolien og køl den af. Pisk æg og agavesirup sammen. Bland ri- og mandelmel, bagepulver og krydderier med æggemassen, tilsæt citronsaft og -skal og saml dejen med kokosolien. Dejen stilles i køleskab i ca. 1 time. Tril dejen til kugler, tryk dem flade og bag dem ved 150grader i 10-12 minuter.
Lad dem køle af på en rist og opbevar dem herefter i en dåse!



Ingen kommentarer: