fredag den 27. april 2012

Pandekager med fyld

For et par uger siden havde vi hele familien til fødsels-dag, da Sarah blev 2 år og Marcus blev 6 år.

Vi havde bestemt at lave pandekager med fyld, selvom vi vidste, at i hvert fald bedstefaderen (min far..) og oldemødrene nok helst så kød, kartofler og sovs på bordet - men sådan skulle det ikke være denne gang.

Efter maden måtte jeg dog lige høre bedstefaderen, om han bare var MEGA sulten...ellers så ville jeg i hvert fald tage det som et kompliment til maden - da han var oppe ved buffet-bordet hele 3 gange ;-)

Her kommer opskriften, som jo kan varieres i det uendelige - efter smag, lyst og tid...

Pandekager (ca. 10 stk.)
250 g. fuldkornsrismel (evt. halvt boghvedemel)
½ l. rismælk
½ tsk. urtesalt
1 tsk. tørret brændenælde (kan udelades)
4 æg
Kokosolie til stegning

Mel og rismælk piskes sammen. Kom urtesalt og brændenælder i og æggene piskes i et ad gangen. Steg pandekagerne i lidt kokosolie på en pande. 


Fyld:
Spinatblade (ruccola, spidskål eller anden salat vil også være fin)
Rød peber - ærter - gulerødder - rødbeder (finthakket, og tilberedt på panden med lidt balsamicoeddike) - rød løg

Laks (røget, kogt eller stegt)
Kyllingestrimler (svitset i kokosolie tilsat karry)
Kalve- eller oksekød (svitset i kokosolie) + hakkede løg og lidt ketchup eller hakkede tomater + havsalt


Dressing:
Grøn tzatziki
1 avocado
½ citron
½ tsk. urtesalt
1 agurk
3 spsk. mayonnaise
1-2 fed hvidløg

Mos avocadoen og pres saften fra citronen i og bland det godt sammen. Tilsæt salt og mayonnaise. Skræl agurken og riv den fint. Pres væden fra og bland det i avocado-dressingen. Tilsæt presset hvidløg, efter smag. 

Basilikum-persille pesto:
100 g. cashewnødder
3 fed hvidløg
1 ½ dl. olivenolie
1 citron (kun saften)
1 potte persille
1 potte basilikum
½ tsk. urtesalt

Alle ingredienser blendes sammen. Skal konsistensen være tyndere, så tilsæt vand - indtil det har den ønskede konsistens.

Opskrifterne på pandekagerne, grøn tzatziki og balsilikum-persille pesto findes også i opskriftssamlingen (pakketilbud) - hvis du har lyst til mere inspiration fra samme køkkenbord :-)...  



onsdag den 25. april 2012

Hvilken kostretning kører du i? # 2

Så har min GPS langt om længe fundet vej til 2. del i kost(tros)retnings-snakken!
Tak for tålmodigheden så længe...!

Som jeg skrev i del 1, så er der SÅ mange bud på forskellige kostretninger, man kan følge - og hvilken én er det nu lige, man skal vælge? Jeg tror på, at vi hver især har vores helt egen sandhed om vores sundhed. Du har din - og jeg har min. Det handler om at forsøge sig frem - og mærke efter. Lytte til intuitionen, til hjernen, til hjertet, til kroppen, ja til hele DIG. Du har alle de informationer, som du har behov for. 

Jeg henter inspiration fra vidt forskellige kost(tros)retninger og kombinerer det hele til mit eget. Det føles bedst for mig at gøre det på denne måde - jeg føler mig fri til at følge min intuition, fri til at gøre som jeg vil, fri til at lade mig forblænde af noget den ene dag og af noget andet den næste, FRI ...til at være MIG :-).

Jeg tror på, at den største sundhed skal findes i at HAVE DET GODT med sig selv og sine handlinger.

Det smitter af på alle celler i kroppen, og de vil respondere på den følelse.
Følelser har så ufatteligt stor betydning i kroppen. Det psykosomatiske aspekt er bestemt ikke noget, der skal undervurderes, tværtimod. 

Selvfølgelig må jeg samtidigt sige, at du kan have det nok så godt med det du gør, men viser din krop dig noget andet i form af forskellige symptomer (fordøjelsesbesvær, hovedpine, ledsmerter, træthed etc.) - ja, så er der noget, der ikke hænger sammen! Så må du justere ind, så din mad bliver din medicin, og på en måde som du stadig kan have det godt med.

Min kost-trosretning - som den ser ud lige nu:
(alt forandrer sig jo hele tiden - også mig ;-))
  • 100% Økologi - jeg er stor fan og storforbruger af økologiske fødevare - fordi andet er ulogisk for mig! Sprøjtegifte (pestidicer), farvestoffer, konserveringsmidler og diverse andre tilsætningsstoffer og kemikalier hører ganske enkelt ikke hjemme i en sund krop. (dog er ganske få af disse stoffer godkendt i økologisk produktion...).
  • Masser af årstidens grøntsager og krydderurter – her giver jeg den gas, alt det budgettet kan trække og tiden kan række – er sikker på at den største sundhed ligger gemt i disse fantastiske farver, former, dufte og livgivende sager! Bruger ivrigt urter, hvidløg og ingefær alle steder, jeg kan komme afsted med.    
  • Lidt frugt – og helst årstidens (den er dog svær). Bruger det mest som mellemmåltid eller i smoothies/juicer og altid sammen med protein og fedt, så blodsukkeret ikke påvirkes så meget.
  • Bær, helst friske og bedst i sæson… men det begrænser en del, så jeg plukker og fryser ned, og når de slipper op, så køber jeg. Jeg bruger dem året rundt - i smoothies, kager og sorbet is.  
  • Korn med måde - mest hel korn, dernæst knækket og flager og mindst mel, og udelukkende fuldkorn - og glutenfrit (mest fordi et par familiemedlemmer ikke tåler det). Jeg tror ikke, at vi har godt af for meget korn, men synes heller ikke, at det føles rigtig i maven at udelade kornprodukter helt fra kosten, som man f.eks. gør i bl.a. raw food og stenalderkost.
  • Kød med måde - mest fjerkræ, fisk, kalvekød, lammekød, meget begrænset svinekød og oksekød. Kvaliteten er rigtig vigtig for mig, selvom økologisk kød er ret så dyrt. Så det bliver lidt, men godt.
  • Bælgplanter halter lidt – mest pga. den lidt melede smag, som hverken mand eller børn bryder sig om her, men ærter, grønne bønner og kikærter får jeg da brugt. Jeg må forstætte med at eksperimentere med de tørrede bønner og linser... 
  • Æg bruger jeg i stor stil, måske endda lidt for mange…:O) Jeg er ikke kolesterol-forskrækket, det handler jo om noget helt andet ;-)
  • Mejeriprodukter udelukkes, både pga. intolerance i familien, og pga. min holdning til det. Jeg tror ærligt talt ikke på, at det er det sundeste for os mennesker…både fordøjelsesmæssigt og pga. væksthormonerne. Mælk er beregnet til kalve, som skal vokse sig store og stærke eksplosivt hurtigt. Det skal vi ikke. Også den lange og ødelæggende forarbejdning med bl.a. pasteuriseringen og homogeniseringen gør, at jeg udelukker mejeriprodukter i vores mad.   
  • Masser af gode fedtstoffer, som olier, nødder, mandler, frø og kerner, avocado - uhmm, dejligt cellefedt. Jeg er ikke det mindste fedt-forskrækket, når det gælder de gode fedtstoffer. Jeg steger og varmer udelukkende op i kokosolie, da den er meget varmestabil.
  • Så lidt sukker som muligt - søder helst med tørret frugt, bananer, gulerødder mm - dernæst honning. Birkesød, stevia og sukrin mm. er jeg aldrig blevet helt hug på, da mavefornemmelsen synes, det er lidt for kemisk - og lidt for langt fra rigtig mad. 
  • Proteinpulver er jeg heller aldrig kommet til at forliges med, selvom rigtig mange ernæringseksperter anbefaler det og bruger det hver eneste dag. Det er bare for langt væk fra mad og naturen for mig. Dog er hampefrøprotein en undtagelse ;) 
  • Raw food - super fruit synes jeg er spændende, og eksperimenterer med det. Tænker meget over ikke at tilberede alting og spiser mere og mere rå mad. Jo mindre forarbejdning og opvarmning, jo flere næringsstoffer og energi til kroppen (hvis selvfølgelig fordøjelsen kan klare det).   
  • Stenalderkosten skeler jeg til, men må indrømme, at jeg har mine tvivl med alt det kød, der anbefales. Rigtig mange store sundhedsguruer og forskere inden for cancer anbefaler, at man udelukker kød, hvis man har fået cancer. Fordøjelsesprocessen er lang for kød, og bevirker at det går i forrådnelse i kroppen og sender giftige affaldsstoffer ud i blodet. Jeg tror, at protein-polymikken er blæst lidt for meget op...   
  • Blodtypekosten skeler jeg også lidt til. Ser mest på, om der er noget skadeligt, som vi spiser ofte, og forsøger så at skifte det ud til noget neutralt eller gavnligt.
  • Kosttilskud tager vi i perioder, men der går længere og længere tid imellem. Min mavefornemmelse med pulver og piller er ikke god. Måske spiller den mig et puds, men jeg følger den alligevel. Forsøger at optimere måltiderne i stedet og bruger tørrede urter i stor stil – og bl.a. aloe vera, aronia, granatæble, superfruit, hybenpulver, tangmel, kräuterblut m.fl. - og vigtigst af alt at undgå/begrænse stimulanser som kaffe, rygning, alkohol, sukker, junk food mm, , som tærer på kroppens vitaminer og mineraler.
  • Probiotic har jeg dog i skabet (selvom det er pulver ;-)). Ja, ja ingen regel uden undtagelse ;-)   

Det er sådan, vi spiser herhjemme – når vi er ude, spiser vi, som der bydes – og nyder det!
Min filosofi er alt med måde, variation, balance, sund fornuft og nydelse. 

Har du læst med hele vejen? Så tager jeg kokkehuen af for din interesse!
Du må have et ligeså stort madhjerte som mit - eller i hvert fald intentionerne om at afprøve om mad virkelig GØR en forskel.... You already know my answer....   
  
Har du lyst til at kommentere eller dele din kostretning, så vil det glæde mig at høre fra dig.

søndag den 15. april 2012

Delmål 4 af 12 - Grøn hudpleje

Dette delmål handler (selvfølgelig) stadig om mad, men ikke på den almindelige spiselige facon, som vi mest kender og nyder den.
Denne gang er det grøn hudpleje, jeg har valgt som delmål.

Jeg har længe drømt om at tage mig tiden til at indføre flere hjemmelavede hudplejeritualer i min hverdag.

I forvejen er jeg ret grøn (læs; bevidst, og ikke uerfaren ;-)) på hudplejeområdet, idet jeg kun bruger naturkosmetik, og cremer, sæber mm. der betegnes som naturprodukter og økologiske.... MEN alligevel er der rigtig mange sjove navne på ingredienslisterne, som jeg slet ikke kender eller ved hvad er - og der er faktisk mange af dem, som slet ikke er så uskyldige og rene, som man foranlediges til at tro, desværre!.

Rebecca Persson ved meget mere på dette område, og jeg kan varmt anbefale hendes guide Hudpleje uden kemi til hele familien, hvori hun skriver ALT, der er værd at vide om grøn hudpleje.


Delmål nr. 4

HVAD skal der ske?:
Der skal findes opskrifter på grøn hudpleje, da jeg vil pleje min hud overvejende med næring, antioxidanter og fugt fra MAD.

HVORFOR nu det?
Ligesom jeg gerne vil vide, hvad jeg putter i munden, så vil jeg også gerne vide, hvad jeg putter på huden. Huden er vores største organ. Vi optager op til 60% af det, vi smører på vores hud - så det er ikke bare et tæt "hylster".
Det tiltaler mig rigtig meget at bruge maden i min hudpleje. Det virker helt logisk for mig. Så ved jeg præcis, hvad jeg "indtager". Den kontrol har jeg vist altid været lidt fikseret af ;-).
Jeg undgår unødvendige hormonforstyrrende, allergifremkaldende og miljøbelastende stoffer. Jeg sparer penge på dyre hudplejeprodukter, og miljøet skånes for produktionen.

HVORDAN gøres det?
Jeg vil primærk fokusere på rense-, dag- og natcreme, masker, peeling/scrubbecremer, hånd og fodbehandlinger og hårkure. Opskrifter på grøn hudpleje kommer løbende her på bloggen. Jeg har allerede en del at kunne tage af fra selvforkælelses-julekalenderen.

HVORNÅR (hvor ofte) skal det gøres?
Rensecreme og dag-/natcreme bruges dagligt morgen og aften.
Peeling/scrub og ansigtsmaske 1 gang ugentligt.
Hånd- og fodbehandlinger 1 gang hver 2. uge.
Hårkur 1-2 gang månedligt.


Sjovt nok, så var det alternativ kosmetolog, jeg allerførst havde i tankerne og var virkelig hug på, da jeg startede min rejse indenfor den alternative verden. Dog besluttede jeg mig for kostvejleder uddannelsen i stedet (som jeg ikke har fortrudt et sekundt!), men uddannelsen som alternativ kosmelog popper da stadig op i mit hoved ind i mellem.

Også A.L.T. Ansigtsløftningsteknik uddannelsen hiver i mig ;-).
Hvor er det imponerende, fantastisk og tiltrækkende, at vi ikke behøver alle de dyre "mirakel"-cremer, for at glatte, løfte og lette ansigtets udtryk.  

God fornøjelse, hvis du er med på dette delmål.    

lørdag den 14. april 2012

Glutenfrit rugbrød

Det kan godt være lidt af en kunst at bage glutenfrit brød... Kender du det?!

Jeg vil ikke ligefrem prale af, at jeg mestrer kunsten!
Men jeg mestrer kunsten at forsøge ;-) Måske kender du også dét? 

Det blev nu egentligt ret godt - og godtaget af familiens 4 ud af 5 medlemmer - så det er da vist ikke så ringe endda. (selvfølgelig med forbehold for, at imorgen smager det kun 3...eller 2 familiemedlemmer - sådan er det jo med børn (og voksne!) og smagssanserne ;O))

Der var mange kriterier til brødet.
Et brød der spises hver eneste dag året rundt, skal bare være lavet af de bedste ingredienser og med en ordentlig mavefølelse. I min verden eller måske nærmere min mave!.

Kriterierne var, at det selvfølgelig skulle smage godt og ikke smuldre. Derudover siger min mavefornemmelse NO GO til gær og Husk (som ofte bruges for at få glutenfrie produkter til at hæve og hænge sammen, men som jeg ikke er tilhænger af dagligt). Selvfølgelig skulle det også bages uden sukker (som bruges i rigtig mange glutenfrie produkter for at pynte på den ellers lidt flade og noget specielle smag., men som bestemt ikke bidrager til sundheden, tværtimod!). Det skulle også gerne være lidt stenalderagtigt, dvs. fyldt med mange frø og kerner (dog uden at børnene ville synes, at det blev FOR kernet) og indeholde en mindre mængde mel... OG ikke mindst skulle det være hurtigt at lave!

Opskriften, der opfyldte kriterierne pt. (alting forandrer sig jo med lynets hast idag ;-O)
100 g. solsikkekerner
100 g. sesamfrø
100 g. hørfrø
150 g. glutenfrie havregryn
1 tsk. havsalt
1 tsk. carob
½ tsk. stødt koriander
1 spsk. agavesirup
½ dl. olivenolie
½ dl. vand
6 æg

Havregrynene og halvdelen af kernerne og frøene males til mel i kaffekværnen. Bland krydderierne, agavesirup, olie og vand i og pisk et æg i ad gangen. Pisk gerne længe for at få lidt luft i dejen (ca 5-10 minutter).

Beklæd en lille brødform med bagepapir og pensl brødet med vand og drys med sesamfrø.
Bag brødet i midten af ovnen på 160 grader i 1 time.

Du er velkommen til at smide en kommentar, hvis du forsøger dig med brødet - det vil glæde mig at høre din mening :-)

Ha' en skøn lørdag - nu vil jeg i haven i det skønne solskin  8-)

onsdag den 4. april 2012

Påskeæg og gækkeri

Vintergækken vedlægges ofte gækkebreve op til påske, som et symbol på at narre...

Vintergækken narrer sommeren og springer ud i fuldt flor om vinteren! 

Imorgen vil jeg putte et gækkebrev og en vinter-gæk i postkassen til børnene herhjemme, i håbet om at de gætter mig - for "påskeægget" er allerede planlagt :-)

I stedet for ét stort sukkerfyldt påskeæg eller 10 små har jeg lavet små påske-pakker til dem, som jeg gemmer i haven.

Her er, hvad jeg har købt/lavet til hver især:
  • 2 pakker fodboldkort 
  • 3 chokolade påskeæg (se opskrift nedenfor)
  • 1 biobrus sodavand
  • 1 pose hjemmelavede popcorn
  • 3 marcipan påskeæg (se opskrift nedenfor)
  • 1 stk gavekort til en is i fryseren (lavet af æble/granatæblesaft)

Og nu til opskrifterne på de lækre påskeæg!

Chokolade Påskeæg:
(10 stk)
4 bløde medjoul dadler
1 spsk. kakaopulver (evt. raw)
1 dl. cashewnødder (fintmalet i kaffekværn eller foodprocessor)
1 spsk. kokosolie

Ælt dadlerne med fingrene og tilsæt kakaopulver, kokosolie og de fintmalede cashewnødder. Ælt det hele godt sammen og form dem til æg. Kom dem i fryseren, imens du gør klar til chokoladeovertrækket.

Du kan overtrække æggene med en økologisk mørk chokolade (70-85%) eller lave denne
raw chokolade:
½ dl. kakaosmør
2 spsk. kakaopulver (evt. raw)
1 spsk. agavesirup
1 nip havsalt

Kakaosmør smeltes over vandbad og agavesirup, kakaopulver og salt tilsættes. Vend påskeæggene her i - evt. flere gange, hvis du vil have et tykt lag på :-P

Drys påskeæggene med hakkede mandler, pistacienødder, morgenfrueblade eller
gul kokos-krymmel:
½ dl. kokosmel
½ tsk. vand
½ tsk. gurkemeje
Udrør gurkemejen i vand og bland det godt sammen med kokosmelet, indtil det har en ensartet farve.



Marcipan Påskeæg:
(25 små stk.)
100 g. smuttede mandler (fintmales i kaffekværn eller foodprocessor)
1 spsk agavesirup

De fintmalede mandler blandes med agavesirup og formes til æg. Æggene overtrækkes med mørk chokolade eller raw chokolade (se opskrift ovenfor)

Alle påskeæggene opbevares bedst i køleskab, og smager bedst kolde.


Ha' en rigtig dejlig påske!